Aanbod

 

GOLVEN DIE WE SAMEN KUNNEN MAKEN

 

 
 
governance model

Organisatiestructuur

Faciliteren van gedeeld leiderschap

Door de organisatiestructuur te verhelderen en vervolgens te activeren, installeren we een cultuur van gedeeld leiderschap, vertrouwen en brede samenwerking. Als we ons laten leiden door de principes en processen van Sociocratie 3.0 ontstaat er een vloeiend, zelfsturend governance model. Samenwerken binnen een structuur waarin de informatie en invloed goed kan doorstromen, waarin vrijheden en grenzen duidelijk zijn en afhankelijkheden geadresseerd, maakt het mogelijk om op een veilige manier eigenaarschap op te nemen. We nodigen tegelijkertijd een cultuur uit waarin iedereen zich betrokken voelt en waarin de collectieve wijsheid volledig wordt aangesproken.

‘Over a year, Dette assisted Namahn in reshaping its governance towards sociocracy. By being both insightful and caring, she gained the trust of all stakeholders. Today, our governance is better than ever, and we are running it by ourselves.’
— Joannes Vandermeulen, ceo Namahn

Organisatiecultuur

Verbindend en constructief samenwerken

Om het boven én onder de waterlijn te laten stromen, leren we hoe we effectief kunnen navigeren via spanningen, de taal van behoeften kunnen spreken en constructief kunnen omgaan met conflicten. Verbindend communiceren vergroot onze emotionele maturiteit en empathisch vermogen rond de verschillende perspectieven en beschermingsstrategieën die mensen hanteren. Werken met zelfsturende principes is bouwen aan een gemeenschappelijke cultuur. We creëren gedragenheid over onze doelen, ontwerpen samenwerkingskaders en groeien in gedeeld begrip, bewustzijn en vertrouwen. Want de wijsheid uit de groep benutten en alle stemmen kunnen horen vereist psychologische veiligheid.

 
‘Many thanks for everything. It was a perfect team building event, with lots of engagement, active contribution, and positive feedback from colleagues. The program was an excellent fit, with a good flow and vibe, and we have quite a number of takeaways to build on.
— Head of Unit, Europese Commission

 

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijke zelfsturing en emotionele maturiteit

In de eerste plaats geven we leiding aan onszelf. We hebben ons persoonlijke leiderschap volop te omarmen, onze emoties te reguleren en onze eigen wijsheid aan te spreken. Zodat de dans tussen leiden en volgen, macht en kwetsbaarheid vloeiend wordt en we onze persoonlijke en de collectieve wijsheid meesterlijk benutten. We bevorderen bewustzijn en zelfreflectie via methoden waarmee je jezelf nog beter kunt besturen. Zodat je veilig en superconstructief wordt, leert omgaan met je innerlijke stemmen en saboteurs en je bewust wordt van de energieën die je inbrengt en leeft. Zodat we ontwapenend, ladingsvrij en vrijmoedig kunnen gaan samenwerken.

‘Verrassend éénvoudig, snel tot verhelderende inzichten leidend, boeiend om naderhand telkens weer vast te pakken en mee aan de slag te gaan.’
— Directeur Scholengemeenschap

Organisatierituelen

Je tribe verbinden rond je organisatiedoel

Organisatierituelen zijn een prachtig cultuurinstrument om elkaar te inspireren en bewuste samenwerking te stimuleren. Rituelen wekken ideeën tot leven, wakkeren visioenen aan en maken innerlijk vuur wakker. Ze brengen de visie over, markeren belangrijke overgangsmomenten, helpen gebeurtenissen te verwerken, het oude te eren en gesterkt in de toekomst te stappen. Er ontstaat verbinding, betekenisgeving en verankering van de waarden en missie. Rituelen scheppen op die manier ruimte voor transformatie en creatiekracht in collectieve contexten. Juist in organisaties, waar we het moeilijk vinden om helemaal aanwezig te zijn en waar we menselijkheid en onderling vertrouwen nodig hebben, zijn rituelen van grote betekenis.

 
‘Een echt innovatieve praktijk. We staan zeker open om hier in de toekomst nog meer mee te doen.’ ‘Dank jullie wel allemaal, het was een rijke ervaring! De eerste steen is gelegd… en mijn inziens ook de belangrijkste steen…want het concept van het ritueel is aanvaard binnen de FOD in al zijn geledingen….’ 
— Directie en interne leidinggevenden FOD Volksgezondheid

MOGELIJKE GOLFBEWEGINGEN

  • Samen ontwerpen we een traject rond gedeeld eigenaarschap en leiderschap, gebaseerd op sociocratische principes zoals gelijkwaardigheid en consent. We tekenen een organisatiestuctuur die gedeeld leiderschap faciliteert en doen wat nodig is om een zelfsturende cultuur te activeren waarin de collectieve wijsheid stroomt en we effectief en verbindend samenwerken en navigeren via spanningen.

  • We leren hoe we effectiever kunnen samenwerken, vergaderen, beslissen, evalueren en cocreëren. We ontdekken waardevolle groepsprocessen die de collectieve wijsheid uitnodigen en gedeeld leiderschap en eigenaarschap stimuleren. Er is aandacht voor psychologische veiligheid, persoonlijk leiderschap en verbindende communicatie en faciliterende vaardigheden, zodat je het op termijn zelf kunt.

  • Hoe verbinden we ons dieper met elkaar? Hoe kunnen we onze samenwerking versterken? Op een afwisselende en laagdrempelige manier doorlopen we interactieve processen waarin elk perspectief telt. Dit geeft verfrissende doorbraken op actuele thema’s en brengt lucht en energie in de samenwerking. Samen ontwerpen we een dag of meerdaagse met de juiste dosis yin en yang, waarin we boven en onder de waterlijn kijken, vol dynamische oefeningen vanuit kaders die collectieve wijsheid uitnodigen, eventueel aangevuld met prachtige rituele praktijken, vertaald naar jullie werkvloer.

  • Samen geven we vorm aan een passend ritueel, vanuit jullie purpose, verhalen, symboliek en geschiedenis. We creëren ruimte om te erkennen wat er is, het oude te eren en het nieuwe te omarmen, via krachtige symbolen, stilte en verbinding. Een ritueel ontwerpen is een cocreatie. Hoe meer we onze creatieve vermogens aanspreken, hoe indrukwekkender het resultaat. Rituelen helen, markeren, verdiepen relaties en transformeren. Ze verbinden ons met de purpose van de organisatie en het grotere geheel.

  • Als projectleider, faciltator of leider is het belangrijk om de verandering en ontwikkeling die je wenst in handen te houden. Het helpt om een ervaren organisatiecoach bij de hand te hebben. Een klankbord om ideeën bij af te toetsen, te sparren over uitdagingen en strategieën, te spiegelen en handvaten te krijgen rond belangrijke organisatievraagstukken. Samen kijken we naar de uitdagingen en behoeften die er zijn. Vervolgens reik ik pistes en processen aan die kunnen helpen. Eventueel spreken we een ritme af dat we steeds kunnen herbevestigen.

 
 

Golven Maken organisatiecoach, facilitator en trainer: Dette van Zeeland

 

DE BEGELEIDING


Als begeleider neem ik de houding aan van een neutrale, ladingvrije facilitator, coach en trainer die, soms met strenge liefde, de aanwezige wijsheid aanspreekt. Die vanuit gelijkwaardigheid pistes en inzichten aanreikt en openstaat voor input. Ik creëer een veilige ruimte waarin iedereen open kan spreken en alle perspectieven oordeelloos beluisterd worden.

De workshops, trainingen en trajecten ontstaan vanuit cocreatie. Door te luisteren naar wat zich aandient in het nu is er in samenspraak steeds mogelijkheid tot bijsturen en benutten van voortschrijdend inzicht. Doel is zoveel mogelijk impact en effect te sorteren met wat we doen in de tijd die we samen hebben.

Er zijn een aantal vaste ingrediënten die op een natuurlijke wijze onderdeel uitmaken van elke begeleiding. Het bewust maken van basisprincipes en houdingen rond gelijkwaardigheid en psychologische veiligheid, het navigeren via spanningen, verbindend communiceren en werken met consent.

Ik werk met ervaringsgerichte methoden. Leren door te doen, terwijl je het doet. Een belangrijk principe is Meet them where they are. Veranderen en leren kost moeite. Daarom helpt het als we dat wat we doen als experimenten en uitnodigingen beschouwen die we evalueren en vergelijken met de eerdere werk- of handelwijze.

Elk design, van een korte intervisie of facilitatie, tot een workshop of langer durende training, krijgt mijn volledige aandacht en zorg. Ik bewaak de emotionele flow en de afwisseling tussen individueel werk en groepsdynamiek, interactie en inspiratie.