60 leiders van de FOD Volksgezondheid komen samen in een organisatieritueel rond gezond leiderschap.

 

A ritual is uniting your corporate community in inspired action.

Ik geloof dat spiritualiteit een plaats heeft op de werkplek. Dat het medewerkers kan inspireren en afstemmen op het doel van je bedrijf, in de juiste vertaling en dosering.
Hoe denk jij erover?

Ik inspireer je graag met verhalen over organisatierituelen die ik met veel plezier en eer heb mogen vormgeven en creëren.

De opdracht:


60 leiders binnen de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu meenemen in een nog nooit eerder vertoond experiment: een organisatieritueel rond Healthy Leadership, als bekroning van het leiderschapstraject dat deze leiders doorliepen de afgelopen twee jaar. 

60 leiders van de FOD Volksgezondheid kwamen samen in een hartverwarmend organisatieritueel rond gezond leiderschap.

 
 

Het werd een doorleefd en bezield moment waarin gezond leiderschap binnen de FOD Volksgezondheid werd gezien, gevierd en bekrachtigd. Waarin de nieuwe generatie leaders de erkenning kreeg die ze verdient. Waarin ze hun leiderschap toonden, in woorden en beelden. Waarin ze stil stonden bij hun ontwikkeling en hun groei vierden. 

Midden in hartje Brussel kwam één grote cirkel van leiders samen rond een lichtgevende spiraal, symbool van geboorte en wedergeboorte, van eeuwige verdieping en groeiend bewustzijn, neergelegd in goud, de kleur van innerlijke transformatie. Een cirkel van jonge leiders, ambitieuze leiders, gepassioneerde leiders. Onder hen verschillende leden van het directiecomité, enthousiast en op een innemende manier deelnemend. 

Het vuur ging van hand tot hand, vergezeld van woorden die gezond leiderschap definiëerden: gelijkwaardigheid, nederigheid, wijsheid,.. Met gesloten ogen in meditatie, terug wandelend in de tijd, via de spiraal, langs momenten van groei, succes en rouw. Uitwisselend met elkaar over hun persoonlijke leiderschap, de inspiratie, de missie, de moed. Vooruitkijkend naar de leider die ze morgen willen zijn.

Ze wisselden met elkaar uit over hun persoonlijk leiderschap, de inspiratie, de missie, de moed. Ze keken vooruit naar de leider die ze morgen willen zijn.


Als apotheose en bij wijze van showing up ging elke leider helemaal alleen door de spiraal, aangespoord door de drum, al dansend, rennend, .. paraderend op hoge hakken zelfs, om een persoonlijke eed af te leggen over hun leiderschap. De mooiste kwam wat mij betreft van een van de sponsors van dit ritueel: ‘mijn symbool voor leiderschap is mijn hart. Ik draag het altijd bij me. Leiding geven aan deze organisatie doe ik met heel mijn hart.’

De prachtige spiraalvormige schelp, nu gevuld met gouden intenties, heeft intussen een centrale plaats in het gebouw van de FOD Volksgezondheid. 

Ik maak een diepe buiging voor iedereen die erbij was en dit mogelijk heeft gemaakt. Dankjewel FOD Volksgezondheid. Dankjewel aan alle supporters, mededragers en betrokkenen collega’s!

Enkele reacties van interne leiders en directieniveau:

 

‘Dank jullie wel allemaal, het was een rijke ervaring! De eerste steen is gelegd… en mijn inziens ook de belangrijkste steen…want het concept van het ritueel is aanvaard binnen de FOD in al zijn geledingen….’ 

‘Ik kijk hier zeer tevreden op terug, het was een heel geslaagd ritueel, er zijn altijd verbetermogelijkheden maar de grondtoon zat goed.’ 

‘Iedereen heeft zich echt ingeleefd en 100% geparticipeerd, terwijl dat toch niet evident is in zo’n grote en diverse organisatie.’

‘Een echt innovatieve praktijk. We staan zeker open om hier in de toekomst nog meer mee te doen.’

‘Bedankt om dit ritueel te dragen, geen gemakkelijke taak om zo’n grote groep een veilige bedding te geven. Indrukwekkend!’


 

Als je meer wilt weten over organisatierituelen, lees dan hier verder.
Vraag me gerust hoe we een ritueel voor jouw organisatie kunnen neerzetten.

Liefs,
Dette

 
 
 
Dette van Zeeland