Verslag van een teamdag vol rituelen

 

Je haalt ze hiermee zeker uit hun comfortzone'.

'Alleen als je belooft dat je iedereen aan boord houdt'.

‘Dat beloof ik.’

'Een ritueel? Wij kennen alleen rituelen zoals dagelijkse stand ups. Bedoel je die?

Nee, niet echt. Niet deze keer.

 
 
 

We zijn de teamdag begonnen door iedereen uit te nodigen een voorwerp mee te nemen dat hun verbondenheid met de organisatie representeert. Alleen al deze simpele verzameling van persoonlijke reflecties geeft je mooie inzichten in de perspectieven van je collega's en hun verbondenheid met het werk. Het is een ritueel dat ik vaak doe om mensen te laten nadenken over hun purpose en de redenen dat ze hier zijn.

Daarna deden we een Mad Tea Party. Het moet geïnspireerd zijn op Alice in Wonderland, want het is snel, grappig, en zeer interactief. Het is een format van Liberating Structures, Russisch, en dat is voor mij van grote betekenis. Laten we onszelf niet voor de gek houden met zwart-wit denken, of de dingen maar van één kant bekijken. Er zijn veel prachtige mensen, visionaire ideeën en gebroken harten in Rusland.

Vervolgens deden we een rituele praktijk die ik geleerd heb van Jean Kabuta, een van onze Elders en leraren in Corporate Rituals, de organisatie en tribe waar ik trots deel van uitmaak. Het Afrikaanse ritueel, afgeleid van een oude orale traditie heet een Kasàlà, een lofdicht, nog steeds beoefend in vele delen van Sub-Saharisch Afrika.

 
 

Na afloop zei iemand: ‘Ieder van jullie is een heel universum. Ik had geen idee.’


Persoonlijk moest ik bijna huilen bij deze uitingen van diepe menselijkheid, hart en medeleven toen de teamleden voor elkaar spraken en hun relaties en afkomst eerden. Want dat is wat een ritueel doet, het is een diep humane praktijk die ons terugbrengt naar de essentie van ons bestaan. Het raakt onze ziel en brengt ons weer tot leven.

We werkten ook met een andere Afrikaanse praktijk, een Deep Democracy format dat ik cirkel statements noem. Het laat zien hoe gemakkelijk je de collectieve wijsheid kunt aanboren en hoe geëngageerd je collega's werkelijk zijn ... als je hen uitnodigt zich uit te spreken.

En als ze je zonder enige aarzeling volgen in een geleide meditatie om vanuit vogelperspectief te kijken naar het betekenisvolle werk dat ze doen en ze vier creatieve verhaallijnen in elkaar zetten, in absurde schetsen, een rap en snel gefabriceerde kunstwerkjes, dan weet je dat je je belofte bent nagekomen. Iedereen was helemaal geëngageerd!

De hele dag was opgebouwd rond het hervinden van een gevoel van belonging en purpose, en precies dat gevoel kreeg ik terug als feedback in de slotcirkel. Het maakte me zo blij.

 
 

Degene die vooraf zei dat ze niet van dit soort dagen hield, zei: 'Ik zou niet zeggen dat ik helemaal van mijn vooroordelen over away days af ben, maar dit was zeker een andere dan de eerdere.'

En dat was het ook. Vandaag bouw ik in mijn programma's de spirituele lessen in die mij werden geleerd: Ik ben de ander. Ik ben een andere jij. Ik ben omdat wij zijn. Aan al mijn relaties. Ik eer mijn voorouders, ik eer waar ik vandaan kom.

Mensen zijn tot zoveel meer in staat dan je van hen verwacht. Ze hebben alleen wat ruimte en aanmoediging nodig om tevoorschijn te komen. Dat geldt voor iedereen, ook voor jezelf.

 
Dette van Zeeland